Hamilelikte Neler Yenmeli?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı için beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ayrıca depresyon riskini de ortaya kaldırıyor.  Yapılan araştırmalar hamilelik döneminde depresyona yakalanmak istemeyen anne adaylarının bazı besinlerdeki vitamin ve mineralleri alması gerektiğini ortaya koyuyor. Hamilelikte neler yenmeli? Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Hamilelikte beslenme listesi gibi detaylara cevap verelim.

Her anne adayı sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister. Bunun için hamile olduğunu öğrendiği ilk andan itibaren birçok konuda dikkatli olmaya başlamalıdır. Sağlıklı beslenme konusunda da mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekiyor. Gebelik döneminde sağlıklı beslenme hem bebeğin hem de annenin sağlıklı kalmasını sağlar.

Hamilelik sürecinde temel hedef bebeğin gelişimini destekleyecek tüm besinlerin vücuda girmesidir. Ancak bunun için belli bir plan dahilinde bebeğin gelişimini destekleyecek tüm besinler vücuda dengeli bir şekilde girmelidir. Hamilelik döneminde muayene süreci sonrasında doktorunuz sizlere hangi yiyecekleri tüketmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Bizler araştırmayı seven anne adayları için hamilelikte beslenme programı konusunda bazı fikirler verelim.

Hamilelikte Yenmesi Gerekenler Listesi

Hamilelik sürecinde doğum uzmanları anne adaylarını hem kendi sağlığı hem de bebeğin durumu için sağlıklı beslenme konusunda yönlendirir. Hamilelikte yenmesi gerekenler listesini şöyle özetleyebiliriz;

Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi

Hamilelik döneminde bol kalsiyum minerali alınması gerekiyor. Bunun için de süt ve süt ürünleri en doğru tercihler arasındadır.  Süt ve süt ürünleri diğer besinlerle birlikte anneyi ve bebeği besleyecektir.  Tüketeceğiniz ürünlerin yağlı ve yağsız olması konusundaki seçim için doktorunuz size tavsiyede bulunacaktır.  Bu süreçte beslenme kemik gelişimi için de önemlidir.

Anne adayları meyveli yoğurtlar tercih edebilir. Ayrıca bu süreçte şerbetli tatlılar tüketilmemesi öneriliyor. Gebelik sürecinin tamamında ve sonrasında bebeğin sağlıklı beslenmesi için süt çok önemli bir yere sahiptir.  Anne sütü bebeğin gelişiminde çok etkilidir ve anne adayları da sağlıklı beslenme kapsamında süt ve süt ürünlerini hamilelik döneminde tüketmelidir.

Meyve ve Sebze Seçimi

Hamilelik döneminde progestoren hormonundaki değişimler gibi bazı durumlar kabızlık sorununa yol açabilir. Bu sorunu çözmek adına düzenli olarak meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Ayrıca anne adayları kendisinin ve bebeğinin vitamin ihtiyacını meyve ve sebzelerden alabilir.

Doktorlar gebelikte genelde sindirimi rahatlatması adına ve sağlıklı beslenme adına yeşil yapraklı sebzeleri önerecektir. Günlük olarak kayısı ve elma gibi meyveleri de tüketebilirsiniz. Mevsiminde olduğunuzda imkanınız varsa kiraz, çilek ve böğürtlen gibi meyveleri de tercih edebilirsiniz.

Nişastalı Barındıran Besinler

Hamilelik döneminde birçok anne adayı için günlük 1 dilim ekmek öneriliyor.  Nişasta barındıran yiyecekler enerji kaynağı olduğu gibi sağlık açısından da anne adaylarının tüketmesi gereken besinlerdendir. Makarna, patates, yulaf ezmesi, gevrek, pirinç gibi nişasta barındıran yiyecekleri de ok yağlı olmaması kaydıyla hamilelik sürecinde tüketebilirsiniz.   

Protein Kaynağı Besinler

Hamilelik sürecinde anne adayında bağışıklık sistemi her zaman güçlü olmalıdır. Bunun için vücuda protein kaynağı besinler girmelidir. Anne adayı hamilelik sürecinde dinç ve sağlıklı kalmak için protein barındıran besinleri tüketebilir. Bunun için proteini tek olarak alabilir ya da salataya ekleyerek yiyebilirsiniz.  

Doktorlar hamilelik sürecinde her gün en az 1 porsiyon et, tavuk, balık gibi protein kaynağı besinlerin tüketilmesini öneriyor. En sağlıklı tüketim için bu besinleri öğle veya akşam öğünlerinde tercih edebilirsiniz.  Et, balık, tavuk, mercimek, süt, yoğurt, peynir, kuru fasulye, barbunya, nohut gibi besinler zengin protein barındırır.

Hamilelik sürecinde protein tüketebilmek amacıyla  et tüketmek istiyorsanız etin yağlı olmaması gerekiyor. Ayrıca eti çok pişmiş olarak tüketmelisiniz. Omega 3 kaynağı olan balığı da haftada en az bir defa hamilelik boyunca tüketmelisiniz. Balıkları mevsimine uygun olarak tüketmeye çalışmalısınız.  Omega 3 alabilmek için salatanızı ton balıklı da tüketmeyi seçebilirsiniz.

B Vitamini Barındıran Besinler

Hamilelik döneminde sinir sisteminizi de korumanız gerekiyor. Anne adayları bunu sağlamak adına folat ve diğer B vitaminlerini barındıran besinleri tüketebilirler.  Karaciğer, tavuk, mercimek, bulgur, süt ürünleri, balık, yer fıstığı, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebze,  nohut gibi besinler  B grubu vitaminler açısından zengindir.

Demir ve Çinko Barındıran Yiyecekler

Hamilelik döneminde anne adaylarının ani değişimlere bağlı olarak sakin kalabilmesi önemlidir.  Bunun önüne geçebilmek için de çinko ve demir barındıran yiyecekleri tüketebilirsiniz.  Sinir sisteminin sağlam tutmak ve daha sakin kalmanızı sağlamak adına demir ve çinko tüketimi önemlidir. Kırmızı eti düzenli olarak tüketerek demir ve çinko ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ceviz, buğday, bulgur, peynir, badem gibi  yiyecekler çinko kaynağı olarak tüketilebilir.

Kalsiyum İçeren Besinler

Hamilelik döneminde kalsiyum barındıran besinler de tüketmeniz gerekiyor. Bunun için anne adayları hamilelik döneminde süt tüketimine dikkat etmelidir. Süt ürünleri protein kaynağı olmasının yanında aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.  Süt ve süt ürünleri anne adaylarının birçok konuda ihtiyacı olan besinleri almalarını ve sağlıklı beslenmelerini sağlar.  Kalsiyum açısından zengin besinleri tüketen anne adayları kemik ve diş gelişimi için de önemli bir adım atmış olur.

Anne adayları çocuklarının sağlıklı gelişimi için yukarıdaki besinleri tüketmelidir. Hamilelikte tüketilmesi gereken yiyecekler bir denge içinde tüketilmelidir. Gebelik süreci boyunca doktorunuzdan beslenme listesi konusunda destek alabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.