Adet Günü Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Belli Olur?

adet günü kaç gün gecikirse hamilelik belli olur

Hamileliğin en önemli belirtilerinden biri adet gecikmesi olmakla birlikte; adet gecikmesinin hamilelik dışında bazı nedenleri de olabiliyor. Kadınların hamile olup olmadığını tespit etmek için yapılan testler gebelik testi olarak adlandırılıyor. Gebelik testleri ile hamilelik hormonu olarak da adlandırılan hCG’nin varlığı ya da seviyesi tespit ediliyor. hCG normalde her kadında çok düşük seviyede bulunmakla birlikte embriyonun rahim astarına yapışması ile birlikte kısa sürede hızlı bir artış göstermeye başlıyor. Kadının hamile olup olmadığına bu hormonun miktarında yaşanan artışa göre karar veriliyor. 

Kadınların yumurtalıklarından birinde hemen her ay bir yumurta hücresi olgunlaşıyor ve olgunlaşan bu yumurta hücresi fallop tüpüne salınıyor. Ardından spermle döllenme sağlayabilmesi için yaklaşık 4 ile 5 günde rahme ulaşıyor. Bu esnada rahmin iç kısmı döllenmiş yumurtanın hazırlanması için kalınlaşıyor ve spermin yumurtayı döllemesi ile birlikte hamilelik süreci başlamış oluyor. Eğer bu aşamada döllenme gerçekleşmezse yumurtanın ve rahim duvarının kalınlaşması için oluşmuş tabakanın vücuttan atılması ile adet görülüyor. Kadınların hamile kalma olasılığını hesaplayabilmesi için adet döngüsünün takip edilmesi son derece önemli bir konu olarak kabul ediliyor. Teknik olarak 28 gün kabul edilen ve adet döneminin ilk günü ile sonraki dönemin ilk günü arasındaki süre olan adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında değişiklik gösterebiliyor. Buna göre verimli yumurtlamanın yani hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu aralık, adet döneminin son gününü takip eden 14 – 16 gün arası olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte adet döngüsü düzensiz olan kadınların yumurtlama döneminin hesaplanması zor olabiliyor.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Adet gecikmesi, başka bir nedenden kaynaklanmadığı takdirde hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi olarak kabul ediliyor. Adet döngüsü düzenli olan bir kadın, adetinin 6 gün gecikmesi ile birlikte hassas erken gebelik kitlerini kullanarak gebelik testi yapabiliyor. Ancak hamilelik oluşmakla birlikte yumurtanın geç döllendiği durumlarda hCG formunu idrarda hemen yükselişe geçmeyebiliyor. Bu durumda kan testlerinin uygulanması ile daha sağlıklı bir sonuç alınması söz konusu olabiliyor.

Gebelik testinin uygulanması için en ideal zaman; adet gecikmesinden sonraki 7 – 14 gün olarak kabul ediliyor. Ancak; adet döngüsünün takip edilmediği ya da adet döneminin düzensiz olduğu durumlarda son cinsel ilişkiden 21 gün sonra gebelik testi uygulanması öneriliyor. Kan testi yapılması için en uygun zamanın ise verimli yumurtlama döneminin 6-8 gün sonrası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bununla birlikte kanda ve idrarda hamilelik hormonu seviyesinin yükselebilmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğinden yanlış bir sonuç alınmaması adına gebelik testi yapılması noktasında acelesi davranılmaması gerekiyor. 

su serisi hamile elbisesi

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin en bilinen belirtisi adet döneminin kaçırılması ya da bir iki haftalık bir gecikme yaşanması şeklinde ortaya çıkıyor. Ancak her kadında aynı hamilelik belirtilerinin yaşanması söz konusu olmuyor. Düzenli bir adet döngüsü olan ve zamanı geldiği halde adet olmayan kadınlar hamilelik testi yaptırarak sonuç alabiliyorlar. Adet olmadan önce göğüslerde hissedilen ağrının daha şiddetli şekilde hissedilmesi, göğüslerde hormonların etkisiyle kan akışının artmasına bağlı olarak karıncalanma hissi oluşması da hamilelik belirtileri arasında yer alıyor. Göğüslerdeki hassaslaşmanın yanı sıra göğüs uçlarında koyulaşmalar da hamilelik oluşması ile birlikte ortaya çıkabiliyor. Hamileliğin erken döneminde hormonlarda yaşanan değişiklikler nedeniyle sık idrara gitme isteği de yaşanabiliyor. Ayrıca vücudun daha fazla kan hacmine sahip bir hale gelmesiyle böbreklerin verimliliği de artıyor ve vücut atık maddelerden daha hızlı bir şekilde temizlenmeye başlıyor. Genişlemeye bağlı olarak rahmin idrar torbasına baskı yapması ve idrarın tutulduğu hacmi daraltması da hamilelik döneminde sık idrara çıkılmasının nedenleri arasında yer alıyor. 

Gebelik Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebelik testinden en doğru sonucun alınabilmesi için idrardaki hormon seviyesinin yeterli miktarda yükselmiş olması gerekiyor. En iyi sonucun alınması için gebelik testinin sabah uygulanması öneriliyor. Gece boyunca mesanede birikmiş olan idrardaki hCG titresi genellikle daha yoğun oluyor. Gebelik kiti kullanılarak yapılan testlerde tek çizgi hamile olunmadığı, çift çizgi ise hamile olunduğu anlamına geliyor. Bazı durumlarda çizginin biri belirginken diğeri silik olabiliyor. Bunun nedenleri arasında gebeliğin çok yeni ya da yumurtanın geç döllenmiş olmasından dolayı hCG hormonunun geç salgılanması yer alıyor. Ayrıca, çizgilerin belirgin bir hale gelmesini sağlayacak boyaların idrardan etkilendiği durumlar da söz konusu olabiliyor. Sabah test yapılmadan önce çok fazla sıvı tüketilmesi, idrarın yoğunluğunu kaybetmesine neden olabildiğinden hamilelik hormonunun saptanmasını zorlaştırabiliyor. Bazı durumlarda göstergede her iki çizgi de görünmeyebiliyor. Bu genellikle göstergeden kaynaklanmakta olan bir hata olup testin tekrarlanması gerekliliği ortaya çıkıyor. Gebelik testi kitleri yanlış uygulanmadığı takdirde % 99 oranında doğru sonuç alınabiliyor. Bununla birlikte kan testinin doğruluk oranının ise % 100 olduğu biliniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.