Doğum yapan annelerin en çok merak ettikleri soruların başında vücutlarının ne zaman eski düzenine döneceği konusu geliyor. Kadınların regl dönemi hamilelik süreciyle birlikte sona eriyor ve doğumdan sonra yeniden başlıyor. Ancak çoğu kadın doğumun hemen ardından adet görmeye başlamıyor ve bunun son derece doğal bir durum olduğu biliniyor. Bu nedenle annelerin endişelenmesini gerektiren bir durum bulunmuyor. Doğum yapan kadınlar bebeklerini emzirmedikleri takdirde doğumdan yaklaşık 6 ile 8 hafta kadar sonra adet görmeye başlayabiliyorlar. Bebeklerini emziren kadınların adet görmeye başlama süresi için kişiden kişiye değişebiliyor.
Kadınların hormonal ve fiziksel durumunun yanı sıra prolaktin hormonu da düzensiz adet kanamalarını belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Prolaktin düzeyi her kadında farklı olup emziren kadınlarda prolaktin seviyesi artıyor. Çünkü prolaktin aynı zamanda süt üretimini sağlayan hormon olarak biliniyor. Yumurtalıklardaki seks hormonlarının sentezini de inhibe ettiği için adet görme durumunun ortadan kalkması ya da çok düzensiz hale gelmesi söz konusu olabiliyor. Bebeğin beslenme sıklığı ve süresi de prolaktin düzeyi üzerinde doğrudan etki yaratıyor. Sık sık ve daha uzun sürelerle emzirilen bebekler, annelerinde prolaktin seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Buna bağlı olarak kadının vücudu bebeğin talebini karşılamak için daha fazla süt üretmeye başlıyor. Prolaktin seviyesinin artışı ile birlikte görülen adetlerin düzensiz olması da son derece normal bir durum olarak kabul ediliyor. Ancak bir kadın adetleri düzensiz olsa da yine de yumurtlama yapabildiğinden yeni doğum yapmış bir kadının ilk adet dönemi, üreme sisteminin normale dönmeye başladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve yeniden hamile kalma ihtimali de bulunuyor.
Doğumdan Ne Kadar Zaman Sonra Adet Olunur?
Doğumdan sonra ilk kez ne zaman adet görüleceği diğer bir deyişle ilk adet görmesi süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Aslında doğum sonrası adet gecikmesinin doğrudan annenin emzirmesi ile alakalı olduğu biliniyor. Emzirme devam ettiği sürece annede salgılanan hormonlar adet kanamasının başlamasını engelliyor. Anne düzenli olarak bebeğini emzirdiği takdirde 1 yıl sonra bile adet görmesi söz konusu olabiliyor. Emzirmeyen anneler daha erken bir süre içerisinde adet görebiliyor. Bu durumun emzirme sıklığıyla ve şekliyle de ilgili olduğu biliniyor. Doğumdan sonra ilk adet görme süresi üzerinde annenin normal doğum ya da sezaryen doğum yapması etkili olmuyor. Annenin doğumdan sonra adet görmeye başlaması için vücudunun, hormonlarının ve rahminin toparlanması gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 6 hafta sürdüğünden annelerin doğumdan 6 hafta sonra adet görme ihtimalinin arttığı kabul ediliyor.
Doğumdan sonra ne zaman adet görmeye başlayacakları annelerin en çok merak ettiği konulardan biri olsa da adet kanamasının doğumdan sonraki loşia olarak da bilinen kanamayla karıştırılmaması gerekiyor. Doğumdan sonraki bu kanama normal adet kanamasından biraz daha fazla oluyor ve altı hafta kadar devam edebiliyor. Doğumun ardından lohusalığın ilk günlerinde kırmızı renkli olan akıntı sonraki günlerde pembeye ardından ise kahverengiye ve sarımsı beyaz renge dönebiliyor. Loşia denilen doğum sonrası akıntının sona ermesinin ardından eğer anne emzirmeye devam ediyorsa adet kanamasının başlaması süresi daha geç olabiliyor. Bunda emzirme nedeniyle salgılanan hormonların önemli bir rol oynadığı biliniyor.
Adet Kanaması İle İlgili Merak Edilenler
Son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zaman ve bu süre içerisinde kadının vücudunda gerçekleşen olaylar adet döngüsü ya da siklus olarak adlandırılıyor. Genellikle 28 gün süren adet döngüsünde normalin alt ve üst sınırları 21 ile 35 gün arası kabul ediliyor.
Adet döngüsü sırasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahmin iç tabakasında bazı değişiklikler yaşanıyor. Beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıklardan birini uyararak süreci başlatıyor. Uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesiyle rahmin iç tabakası da kendisini olası bir gebeliğe hazırlıyor. Döllenme gerçekleşmediği takdirde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü bitiyor. Gebelik için kendisini hazırlamış olan rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılması ile birlikte yeni bir adet döngüsü başlıyor.
Gebelik ve emzirme dönemleriyle menopoz durumlarında herhangi bir yumurtlama söz konusu olmadığı için adet görülmesi söz konusu olmuyor. Doğumun ardından adet kanaması çoğunlukla 8 – 16.haftalar arasında başlıyor. Bebeğin yalnız anne sütü ile beslendiği durumlarda genelde ilk 6 aylık süre içerisinde adet kanamasının başlaması ya da başladığı takdirde düzenli olması beklenmiyor.
Emzirme döneminde annelerin düzensiz adet kanamaları yaşaması tamamen normal bir durum olarak kabul ediliyor. Anne doğumun ardından bebeğini emzirirken yeniden yumurtlamaya başlamadan önce biraz sürenin geçmesine ihtiyaç duyabiliyor. Ayrıca adet görmeye ilk başladığında yumurtlamaları da düzensiz olabiliyor. Yeni doğum yapan kadınların adet döngüsündeki düzensizlikle herhangi büyük bir sağlık sorunu ile ilgili olmuyor. Bu durum 9 ay gibi uzun süren bir değişim süreci yaşayan vücudun kendisini yeniden ayarlamak ve eski haline dönmek için belirli bir zamana ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte lohusalık döneminin bitmesinin ardından düzenli adetlerin görülmemesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedilmesi söz konusu olabiliyor.