Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

hamile olup olmadığımı nasıl anlarım

Adet döneminde gecikme söz konusu olan ve vücudunda birtakım fiziksel değişiklikler görmeye başlayan kadınların aklına ilk olarak hamile olma ihtimali geliyor. Ancak anne adaylarının hamile olup olmadığı cinsel birleşmenin hemen ardından ortaya çıkmıyor. Cinsel birlikteliğin ardından gebeliğin ortaya çıkabilmesi için bazı biyolojik süreçlerin tamamlanmasına bunun için de belirli bir sürenin geçmesine ihtiyaç duyuluyor.

Cinsel ilişkinin ardından döllenen yumurta rahmin içine ulaşıp rahim astarına yerleşmesi gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilebiliyor. Embriyonun başarılı bir şekilde rahim duvarına yerleşmesinin ardından anne adayının vücudunda hCG hormonu salgılanmaya başlıyor. hCG hormon seviyesinin kan dolaşımında ve idrarda artmasıyla gebelik testleri aracılığıyla hCG hormonunun seviyesine bakılarak hamileliğin başlayıp başlamadığının anlaşılması mümkün olabiliyor. 

Gebelik testleri vücutta yer alan hCG hormonu seviyesine bağlı olduğundan embriyonun yerleşmesinin ardından bu hormonun vücut tarafından yeterli seviyede üretilmesinin beklenmesi gerekiyor. Bu aşamada idrar ve kan yolu ile yapılan gebelik testleri hamileliğin oluşup oluşmadığı konusunda başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. Gebelik testleri farklı özelliklere sahip olduğundan gebeliği algılama şekilleri farklı olabiliyor. Bununla birlikte cinsel ilişkinin üzerinden yaklaşık 15 gün geçmesinin ardından gebelik belirlenebiliyor. Bazı erken gebelik testlerinin kullanılmasıyla daha erken zamanlarda da sonuç alınabiliyor.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik her kadında farklı seyreden bir süreç olup bazı kadınlarda belirtiler erken dönemde ortaya çıkarken bazılarında daha geç ortaya çıkabiliyor. En önemli belirtilerinden biri adet gecikmesi olan hamileliğin erken dönemlerinde hormonlarda değişmeler yaşanmaya başlıyor. Göğüslerin hassaslaşması ve ağrılı bir hal almasıyla ortaya çıkan bu önemli belirti vücudun uyum sağlamasının ardından ortalama birkaç hafta sonra sona eriyor. Gündüz ya da gece aniden ortaya çıkan bulantı ve kusma isteği de hamilelik belirtileri arasında yer alıyor. Bu dönemde hamilelik hormonlarının değişimi bulantıyı ve kusmayı tetikleyebiliyor. Hamilelik döneminde vücuttaki kan miktarı arttığından sık sık idrara sıkma durumuyla da karşı karşıya kalınabiliyor. Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması kadınların yapısıyla alakalı olup bazı kadınlarda döllenmeden 5-10 gün sonra oluşabilirken bazı kadınlarda 2 ay sonra ortaya çıkabiliyor. Ortalama hamilelik belirtileri 5-30 gün arası olup hamile kadınlar, döllenmeden sonraki 30 gün içerisinde hamilelik belirtileriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Hamilelik belirtilerinin yaşanmaya başlanmasıyla birlikte evde uygulanabilecek gebelik testleriyle, kan testleriyle ya da doktor muayenesi ile hamile olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Cinsel ilişki esnasında vajinanın içerisine giren spermler yumurtalıklara ulaşarak yumurta hücrelerinin döllenmesini sağlıyor. Spermler 72 saate kadar canlı kalabildiğinden cinsel ilişkinin ardından 3 gün içerisinde başarılı bir döllenme ortaya çıkabiliyor. Yumurta başarıyla döllendikten sonra embriyo haline gelerek rahme tutunuyor ve bunun için 4-5 günlük bir zamana ihtiyaç duyuluyor. Erken gebelik belirtileri cinsel ilişkiden yaklaşık 15 gün sonra ortaya çıkıyor. İlk adetin görülmemesi gebelik sürecinin ilk kesin belirtilerinden biri olarak kabul ediliyor. Gebelik belirtilerinin hangilerinin ve hangi şiddette görüleceği kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle herhangi bir belirti dolayısıyla şüphelenme durumunda gebelik testi uygulanması öneriliyor.

En çok tercih edilen testler arasında ilk sırada idrarda ölçülebilen gebelik testleri geliyor. Bu testler idrardaki hGC hormonunun seviyesine bakıyor ve buna dayanarak ölçüm yapıyor. Güvenilirliği yüksek olan testler embriyo rahim astarına başarıyla yerleştikten sonraki 3-4 gün içerisinde hCG varlığını belirleyebiliyor. Standart gebelik testlerinden en doğru sonucun alınabilmesi için ise adet döngüsünün beklenen tarihinin geçmesi gerekiyor. Beklenen adet tarihinden yaklaşık 7-10 gün sonra uygulanan idrar gebelik testlerinin yanılma payı yok denilecek kadar az oluyor. 

Hamile olup olmadığını anlamak isteyen kadınlar için kandaki hCG seviyesinin ölçülmesi de bir alternatif olabiliyor. Kanda hCG seviyesi ilk günlerde düşü olup sonraki birkaç gün içerisinde artış yaşanabiliyor. Kandaki hCG seviyesi 7-10. haftaya kadar arttıktan sonra düşmeye başlıyor. Kanda yapılan gebelik testleri başarılı bir döllenmenin ardından yaklaşık 10 gün kadar sonra sonuç veriyor. Embriyo rahim duvarına tutunduktan 3-4 gün sonra da başarılı sonuçlar alınabiliyor. Ayrıca beklenen adet tarihine göre kesin sonuç alınması istenildiğinde adet döneminin ortalama 5 gün öncesinin beklenmesi gerekebiliyor. 

Hamilelik Testleri % 100 Doğru Mudur?

Hamile olup olmadığından şüphelenen kadınlar gebe olup olmadıklarını öğrenmek için idrar testi ya da kan testi yöntemlerini tercih edebiliyorlar. Tercih edilen test, özelliğine göre kanda ya da idrarda bulunmakta olan hCG değerine göre sonuç veriyor. İdrar yolu ile yapılan gebelik testlerinden kesin sonuç alınabilmesi için adet döneminin geçmesinin beklenmesi öneriliyor. Kanla yapılan gebelik testlerinde ise daha önce sonuç alınabiliyor. Beta hCG hormonu vücutta üretilmeye başladığında önce kana karışıyor. Ardından idrarda ortaya çıkmaya başlıyor.  Bu nedenle anne adayları hamile olup olmadıklarını en kısa sürede ve kesin olarak öğrenebilmek için kan testi yaptırmayı tercih edebiliyorlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.