Hafta Hafta Gebelik Takvimi

Anne karnındaki bebek gelişimi, 3 aylık dönemler (3 trimester) şeklinde değerlendirilir. Son adet tarihinin ilk günü olarak kabul edilen gebelik başlangıcı, genel olarak 9 ay 10 gün (40 hafta ) sürer.

  • 1-13 haftalar arası: Trimester
  • 14-26 haftalar arası: 2.Trimester
  • 27-41 haftalar arası: 3.Trimester

Anne adayının hamileliğe uyum sağladığı süreç olmakla birlikte bebeğin organ gelişiminin de başladığı ve tamamlandığı dönem, 1.trimester yani ilk üç aylık dönemdir. 2.trimester, ilk hamilelik belirtilerinin hafiflediği, anne adayının fizyolojik ve psikolojik olarak gebeliğe daha fazla uyum sağladığı ve bebeğin gelişimini hızla sürdürdüğü dönemdir. 3.trimester ise 27. ve 41. Haftalar arasındaki doğumun gerçekleşeceği zamana kadar olan süreçtir.

Hamilelikte İlk 3 Ay (1.Trimester)

 

Hafta Hafta Gebelik 1. Hafta
Normalde adet döneminizi bekleyeceğiniz ilk hafta, gebeliğinizi öğrendiğinizde 40 haftalık hamileliğinizin bir parçası olarak sayılır.

Hafta Hafta Gebelik 2. Hafta:
Yumurtanızın sperm tarafından döllenmesi bu haftanın sonuna doğru gerçekleşir.

Hafta Hafta Gebelik 3. Hafta:
Bu hafta, rahim iç duvarına yerleşen hücre yumağı, bebeği oluşturmaya başladığından artık gebelik hormonu olan HCG vücutta üretilmeye başlar.  Bu haftanın sonlarında kanda gebelik pozitif çıkar.

Hafta Hafta Gebelik 4. Hafta:
Dördüncü haftada, gelişmekte olan bebek pirinç tanesinden daha küçüktür. Hızla bölünen hücreler, sindirim sistemi de dâhil olmak üzere vücut sistemlerini oluşturma sürecine girmiştir.

Hafta Hafta Gebelik 5. Hafta:

Merkezi sinir siteminin oluşmaya başladığı ve dolaşım sisteminin çalışmaya başladığı beşinci haftada çok zayıf olsa da kalp atışları görülür. Erken gebelik belirtilerinde gebeliğe bağlı kasık ağrıları yaşanabilir.

Hafta Hafta Gebelik 6. Hafta:

Altıncı haftada bebek embriyo olarak adlandırılır. Yaklaşık 3mm uzunluğundaki embriyonun kalbi dakikada 100-160 atım yapar. Embriyonun beyni ve bağırsakları gelişmeye başlar. Kollar ve bacaklar tomurcuklanırken kulakları, burnu ve ağzı şekillenir. Hormonlara bağlı olarak bu dönemde anne adaylarında duygu değişimleri gözlemlenebilir.

Hafta Hafta Gebelik 7. Hafta:

Yedinci haftada bebeğinizin büyüklüğü bir önceki haftaya göre 2 kat artar, plasenta ve amniyotik kese gelişir. Anne adayının sabah bulantıları bu hafta artabilir.

Hafta Hafta Gebelik 8. Hafta:

Anne adayı henüz hissedemese de bebek sekizinci haftada hareket etmeye başlar. Embriyo, yaklaşık 1.3 cm uzunluğundadır. Hızla büyüyen omurilik bu dönemde bir kuyruğu andırır. Süt kanalları ve keseleri büyümeye başladığından anne adayı bu haftada göğüslerinde büyüme hissedebilir. Sekizinci haftada, gebelikte yapılması gereken ve henüz yapılmayan testlerle ilgili doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Hafta Hafta Gebelik 9. Hafta:
Dokuzuncu haftada, bebeğinizin gözleri, ağzı ve dili oluşmaya başlar.  Hızla kilo almaya devam eden bebeğinizde kalp 4 odacığa bölünmesini tamamlar.

Hafta Hafta Gebelik 10. Hafta:
Embriyo artık fetüs olarak adlandırılır ve yaklaşık 2.5 cm uzunluğundadır. Tüm vücut organları oluşur. Daha önce yumrulara veya kanatlara benzeyen eller ve ayaklarda artık parmak ve ayak parmakları gelişmeye başlar. Beyin aktiftir ve beyin dalgaları vardır.

Hafta Hafta Gebelik 11. Hafta:
Bebeğinizin artık tamamen oluştuğu on birinci haftada, diş etleri tomurcuklanır. Minik kalbi gelişmeye devam eder. Anne adayı fark edemese de bebek artık hıçkırır ve tekme atar. Anne adayının kusma ve mide bulantıları azalabilir. Zaman zaman mide yanmaları ve kabızlık yaşanabilir.

Hafta Hafta Gebelik 12. Hafta:
Bebeğinizin ağzında emme hareketleri ve refleksleri başlar. On ikinci hafta aynı zamanda ikili tarama testi zamanıdır.

Hafta Hafta Gebelik 13. Hafta:
Bebeğiniz bu haftada güçlü bir şekilde yüzebilir ve artık uzunluğu 7 cm’den fazladır. İlk trimesterin son haftası da olan bu dönemde bebeğinizin parmak izi oluşur. Bazen bebeğin cinsiyetinin de görülebilir. Anne adayı için klostrum oluşumunun da başladığı haftadır.

Hamilelikte İkinci Üç Ay (2.Trimester)

Hafta Hafta Gebelik 14. Hafta:

Bebeğinizin göz kapakları tamamen gelişir. Artık ağlayabilir ve başparmağını emmeye başlayabilir. El ve ayak parmaklarında tırnakları büyümeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik 15. Hafta:

Yaklaşık 80 gr. ağırlığında olan bebeğiniz, hala göz kapakları kapalı da olsa da ışığa karşı duyarlıdır.

Hafta Hafta Gebelik 16. Hafta:

14 cm uzunluğuna yaklaşan bebeğinizin kirpikleri ve kaşları ortaya çıkar.  Bu dönem ( 15-18 haftalar arası) 3’lü ve 4’lü tarama testlerinin zamanıdır.

Hafta Hafta Gebelik 17. Hafta:

Bebeğin iskelet sistemini ve eklemlerini rahatlıkla hareket ettirebildiği bu dönem, kordon da gelişir. Doktorunuz amniyosentezi gerekli görürse bunun için en uygun haftadır.

Hafta Hafta Gebelik 18. Hafta:

On sekizinci hafta, kız bebeklerde tüplerin oluştuğu, erkek bebeklerde penisin belirgin hale geldiği dönemdir. Bebeğiniz yaklaşık 200 gr ağırlığına ve 14 cm uzunluğuna ulaşır.

Hafta Hafta Gebelik 19. Hafta:

On dokuzuncu haftada bebeğinizin dokunma, tat alma, duyma, görme ve koklama gibi duyuları gelişir. Konuştuğunuzda sesinizi duyabilir.

Hafta Hafta Gebelik 20. Hafta:

Anne adayının demir ve minerallere daha çok ihtiyaç duyacağı yirminci haftada, bebek yutmaya ve sindirim sistemi de mekonyum üretmeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik 21. Hafta:

Bebeğin hareketlerinin iyice belirgin hale geldiği yirmi birinci haftada, dudaklar ve kaşlar daha da belirgin hale gelir.

Hafta Hafta Gebelik 22. Hafta:

Bu haftada bebeğinizin pankreası hormon üretimine başlar. Cildinde artık ince tüyler belirir.

Hafta Hafta Gebelik 23. Hafta:

Bebeğinizin akciğerlerindeki damarları, solunuma hazır hale gelmek için büyümeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik 24. Hafta:

Yaklaşık 33 cm olan bebeğiniz, gözlerini açıp kapatabilir ve ciğerleriyle solunum hareketi yapabilir.

Hafta Hafta Gebelik 25. Hafta:

Artık bebeğinizin saçlarının çıkmaya başladığı yirmi dördüncü hafta, boyu da yaklaşık 32 cm civarındadır.

Hafta Hafta Gebelik 26. Hafta:
Nefes alıp verme hareketleri başlayan bebeğiniz erkekse bu hafta testisleri iner.

Hafta Hafta Gebelik 27. Hafta:

Bebeğinizin bu hafta periyodik uyku ve uyanıklık dönemleri başlar. Akciğerleri son halini alır. Artık 2. trimesterin son haftasıdır.

Hamilelikte Son Üç Ay (3. Trimester)

Hafta Hafta Gebelik 28. Hafta:

Yirmi sekizinci haftada, bebeğiniz yaklaşık 1 kg ağırlığına ulaşır. Boyu ise 37 cm olur. Bu dönem aynı zamanda kanda uyuşmazlık varsa, kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmanız gereken dönemdir.

Hafta Hafta Gebelik 29. Hafta:

Bebeğinizin kas ve akciğerleri oluşmaya devam ederken kafası da gelişen beyin için büyümeyi sürdürür.
Bu haftalarda kalsiyum, C vitamini, protein, demir ve folik asit ihtiyacı daha fazla olabilir.

Hafta Hafta Gebelik 30. Hafta:

Bebeğinizin çevresini saran amniyotik sıvı, otuzuncu haftada yaklaşık 100 ml civarındadır. Anne adayının kendini biraz uykulu hissetmesi bu dönemde normaldir.

Hafta Hafta Gebelik 31. Hafta:

Artık bebeğiniz başını bir taraftan diğer tarafa çevirebilir hale gelir. Artan hareketleri rahatlıkla hissedilir. Bu haftadan itibaren braxton hick kasılmaları da denilen yalancı doğum kasılmaları başlayabilir.

Hafta Hafta Gebelik 32. Hafta:

Bu haftada bebek zamanının çoğunu uykuda geçirir. Hareketleri ise güçlü ve koordinelidir. Doğuma hazırlandığından “baş aşağı” pozisyonunu alır. Anne adayı, bu haftalarda yatarken yastığını yükselterek daha rahat edebilir.

Hafta Hafta Gebelik 33. Hafta:

Bebeğin kilosu yaklaşık 1800 gr olmuştur. İskelet kemiklerinde sertleşme olur. Anne adayında ödem, el ve ayak bileklerinde karıncalanma olabilir.

Hafta Hafta Gebelik 34. Hafta:

Bebekteki yağ dokusu, doğum halinde ısı kontrolünü yapacak düzeye gelir. Erken doğum olması halinde sorun olmadan yaşayabilir.

Hafta Hafta Gebelik 35. Hafta:

Yaklaşık 2400 gr olan bebeğin böbrekleri tamamen gelişmiştir. Anne adayı için özellikle sağ kaburgadaki baskının arttığı haftadır.

Hafta Hafta Gebelik 36. Hafta:

Yaklaşık 46 cm uzunluğundaki bebeğin akciğer gelişimi birkaç hafta içinde daha hızlı olacaktır. Bu haftada braxton hick kasılmaları daha sık ve kuvvetli olabilir. Doğumdan önce uterusun tepe noktası aşağı inebileceğinden nefes almanızda rahatlama yaşayabilirsiniz. Bu süreçte aşağı doğru baskı artacağından yürümeniz zorlaşabilir.

Hafta Hafta Gebelik 37. Hafta:

Bebek bu haftada 47 cm uzunluğuna ve 2900 gr ağırlığına ulaşır. Artan kasılmalarla birlikte vajinal akıntıda artış yaşanabilir.

Hafta Hafta Gebelik 38. Hafta:

Artık dış dünyaya hazır olan bebeğin tüm organları bu haftada gelişmiştir. Yaklaşık 3000 gr ağırlığına ulaşan bebekle birlikte anne adayları ayak bileklerinde şişlikler yaşayabilir.

Hafta Hafta Gebelik 39. Hafta:

Bu haftada bebekler, yaklaşık 3150 gr ağırlığına ve 50 cm uzunluğuna erişirler. Kızlara göre erkek bebeklerin ağırlıkları biraz daha az olabilir.

Hafta Hafta Gebelik 40. Hafta:

Bebeğin yaklaşık 51 cm uzunluğuna geldiği kırkıncı hafta, doğuma hazır olunan dönemdir. Anne ve bebek arasındaki fiziksel, hormonal ve duygusal faktörlerin bir kombinasyonu olan doğum her an başlayabilir.

Hafta Hafta Gebelik 41. Hafta:

Kırk birinci hafta, doğumun başlaması için beklenen son haftadır. Hafta sonuna kadar doğum başlamazsa, gebeliğinizi takip eden doktorunuz sizi doğru şekilde yönlendirecektir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.