Doğum Belirtileri Ne Zaman Başlar?

doğum belirtileri

[/vc_column]

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Her ne kadar gebeliğin son haftalarında yaşanan kasılma ve diğer rutinlerle karıştırılsa da başlayacak olan doğum belirtileri genel olarak şunlardır:

  • Bebeğin aşağı inmesiyle birlikte, diyafram-mide ve üst karın hizasında rahatlama olması.
  • Rahim kasılmalarının yaşanması.
  • Gebelik boyunca yaşananlardan farklı olarak, bu defa düzenli sancıların başlaması.
  • Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi nedeni ile güçlü tuvalete çıkma isteği hissedilmesi.
  • Nişan gelmesi
  • Doğum suyunun gelmesi

Ne Zaman Doğum Yaparım?

Normalde doğumun gerçekleşeceği zaman, 9 ay 10 gün yani 40 hafta tamamlandığında gerçekleşir. Bu bilginin ışığında, iki farklı yöntemle de doğumun başlayacağı zamanı tahmin etmek mümkündür.

  • Çıkan sonucun muhtemel doğum tarihi kabul edildiği ilk yöntem; son regl döneminin ilk gününden başlayarak, 280 gün saymaktır
  • Bir diğer yöntem ise regl tarihinden 3 ay geriye giderek, ulaşılan tarihe 7 gün eklemek şeklindedir.

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğin yaşandığı 40 haftalık dönemde, bebeğin hızla gelişip büyümesine bağlı olarak annenin diyaframı üzerindeki baskı artar. Anne adayı, bu dönemde nefes almakta zorluk yaşayabilir. Bu durum, doğum yaklaştıkça değişir. Bebek aşağı inerek doğum kanalına ilerledikçe, diyaframdaki etkisi azaldığından anne daha kolay nefes almaya başlar ve genel bir rahatlama hisseder.

Doğumun başladığının anlaşılabileceği bir diğer belirti de rahim ağzını kapatan mukus tıkacının düşmesidir. Doğum başladığında, rahim ağzının yumuşamasıyla mukus tıkacı düşer. Halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen bir akıntı da beraberinde yaşanır.

Yine doğum yaklaştıkça, daha önce düzensiz ve hafif olarak yaşanan sancı ve kasılmalar, düzenli ve seyrek olarak yaşanmaya başlar. 35. Haftadan itibaren hissedilen Braxton-Hicks kasılmaları artık gün içinde hissedilebilir. Doğum yaklaştıkça da kasılma süreleri uzayarak şiddeti artar.

Devam eden kasılmalara rahim kasılmaları da eklenerek en çok bilinen doğum belirtilerinden biri olan su gelmesi aşaması yaşanır. Yırtılan kese içindeki su dışarı atılmaya başlar. Bazı durumlarda sancı başlamadan sürekli gelişen bir ıslaklık şeklinde de hissedilebilir.

Başlangıçta menstrüel kramp ya da belde hissedilen baskı şeklinde olan kasılmalar, düzenli rahim kasılmalarına dönüştüğünde doğumun başladığı düşünülür. Bu kasılmalar, 10 ile 30 dakika aralıklarla gerçekleşmeye başlar.

Şiddetlenen ve sıklaşan kasılmalar 3 ile 5 dakikada bir olmaya başladığında doğum zamanı yaklaşmıştır. Beraberinde, bebeğin kafası doğum kanalına girdiğinde güçlü bir tuvalete gitme hissi duyulur.

Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

Doğumu yaklaşan anne adayı, rahim ağzının açılmasının ardından oluşan nişan gelmesi ile birlikte adet kanı kadar bir kanama veya lekelenme yaşayabilir. Kanama miktarının daha fazla olması durumunda hastaneye gidilmesi gerekir.

Su gelmesi durumunda da gebeliğinizi takip eden doktorunuzu arayarak bilgi vermeniz ve hastaneye gitmeniz gereken zamanı konuşmanız önemlidir.

İlk defa doğum yapacak anne adayları, sancılar genellikle 10-20 dakikada bir gelene kadar, bu süreyi evde geçirebilirler. Dikkat edilmesi gereken konu sancıların sıklaşması durumunda, bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu dikkate almanız gerektiğidir.

İkinci doğumunu yaşayacak anne adayları için ise sancıların sıklaşmaya başlamasının ardından hastaneye gitmeleri önerilir. İkinci doğumların daha hızlı gerçekleşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Üzerinde dikkatle durulması gereken ve sancılar başladığında hastaneye hemen gidilmesini gerektiren diğer konular ise; gebelik 37. Haftadan küçük olduğu halde sancıların başlaması, önceden tespit edilen plasentanın doğum kanalını tıkaması veya rahim duvarına yapışıklığı şüphesidir. Bu durumlarda hemen doktorunuzu arayarak hastaneye gitmeniz önerilir.

Doğum Belirtilerini Fark Eden Anne Adayı Ne Yapmalı?

Doğum belirtinin başladığını anlayan anne adayı, sakinliğini ve huzurunu koruyarak mevcut durumundan doktorunu haberdar etmelidir. Doktorunun yönlendirmesine göre, telaş etmeden ve sakince yaşadığı şehre bağlı olarak trafik durumunu kontrol etmelidir. Önceden hazırladığı bebek ve kendisi için gereken eşyaların bulunduğu bir çanta ile yine doktorunun belirlediği zamanda hastaneye gitmelidir.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum kasılmaları, hamileliğin ikinci üç aylık dönemi ile son üç aylık döneminde (20 ile 37. haftalar) arasında ortaya çıkabilir. Genel olarak bu kasılmalar sık ve düzenli olabilir. Anne adayının dikkat etmesi gereken erken doğum belirtileri şunlardır:

  • Kasık kemiğinin üstünde adet dönemine benzer kramplar
  • Kasıklarda, leğen kemiği ve uylukta ağrı ve basınç hissi.
  • Sırtta ve bel bölgesinde neden olduğu tam olarak anlaşılmayan ağrı ve baskı
  • İshal ve bağırsak krampları
  • Vajinal akıntıda artma veya yoğunluk ile kan gözlemlenmesi.

Bir saat içinde dört defadan fazla kasılma yaşamanız durumunda veya bu belirtilerden birini
fark etmeniz halinde doktorunuzu arayarak bilgi vermelisiniz. Doktorunuz kontrol için hastaneye çağırabilir veya öncelikle kasılma sıklığını öğrenmek isteyebilir. Kasılmaları karnınıza koyduğunuz parmak uçlarınızla kolayca hissedebilir ve aralıklarını ölçebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, gerçek doğum sancılarında kasılmalar düzenlidir. Önce sırtın alt kısmında hissedilen bu kasılmalar sonrasında kasığa doğru yayılır. Pozisyon değişikliklerinde kasılmalar durmaz veya azalmaz.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.