En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

hamilelik belirtileri

Adet öncesi belirtilerle hamileliğin ilk belirtileri benzerlik gösterebildiğinden bu dönemde birçok kadın belirtiler karşısında kararsızlık yaşayabilir. Döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra ortaya çıkan en erken hamilelik belirtileri, hamileliğin ilk haftalarından itibaren hissedilebilir. İlk haftalarda hafif şekilde kendini gösteren bu belirtiler, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde etkisini artırır. Progesteron, HCG ve östrojen hormonlarının da salgılanarak, döllenen yumurtanın rahimde bebeğe dönüşmesi süreci hem fizyolojik hem de psikolojik belirtilerin gözlenmesini sağlar.  İlk trimesterde gözlemlenebilen birçok belirti, ikinci trimestere ulaşıldığında hafifler. Bu süreçte, günlük yaşamınızı etkileyen ve yaşam kalitenizi düşüren boyuttaki semptomlar hakkında doktorunuzun önerileri işe yarayacaktır.

İlk Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri, gebelik beklentisi olan anne adayları için olduğu kadar bir sürpriz yaşama ihtimali olduğunu düşünen kadınlar için de oldukça önemli ve heyecan vericidir. Erken hamilelik belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da doğal sürecinde birçok ortak belirti ile karşılaşmak mümkün. Özellikle düzenli regl takvimi olanlar için hamileliğin ilk belirtilerini izlemek ise oldukça kolay olur. Adet gecikmesi, gebeliğin erken dönemlerinde fark edilmesini sağlayan en önemli belirtilerden biridir. Bu süreci aşerme, kokulara karşı hassasiyet, bulantı ve kusma, halsizlik ve uyku hali, sık idrara çıkma gibi diğer belirtiler takip eder. İlk haftalardan itibaren ortaya çıkan ve çoğu zaman hamileliğin son haftalarına kadar devam edebilen hamilelik belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Adet Gecikmesi

Düzenli bir regl takvimine sahipseniz, âdetinizin gecikmesi durumunda hamile olduğunuzu düşünmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik belirtileri ilk olarak âdetinizin gecikmesi ile ortaya çıkabilir. Hamileliğinizin ilk haftası, son adet dönemi tarihinize dayanır ve gebeliğin ilk haftası olarak kabul edilir. Bu nedenle bir gebelik durumunda belirti göremediğiniz ilk birkaç hafta da 40 haftalık sürece dâhil edilir. Adet gecikmenizi takiben bir gebelik testi yapabilirsiniz. Testin pozitif çıkması durumunda, ilk doğum öncesi randevunuzu planlamak için doktorunuzu arayabilirsiniz. Bu süreçte herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bebeğiniz için risk oluşturup oluşturmayacağını doktorunuza danışmalısınız.

Bulantı ve Kusma

Hamileliğin özellikle ilk 4. ve 6. haftalarında karşılaşılan ve farklı şiddetlerde olan bulantı ve kusma en belirgin hamilelik belirtisi olarak görülür. İlk 3 aylık trimester boyunca sabah, akşam veya günün herhangi bir saatinde yaşanabileceği gibi bazı kadınlarda 3 aydan sonra da devam edebilir. Bu dönemde yanınızda kraker, bisküvi gibi tuzlu ve sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak mideniz için rahatlatıcı olacaktır. Mide bulantınıza bağlı olarak oluşabilecek su kaybınızı gidermek için su tüketiminize de dikkat etmeniz gerekir.

Halsizlik, Yorgunluk ve Uyku Hali

Genellikle yükselen progesteron seviyesi nedeniyle ortaya çıkan ve daha çok hamileliğin 1. ve 2. trimester döneminde yaşanılan halsizlik, yorgunluk ve uyku hali erken dönemde yaşanılan belirtilerden bir diğeridir. Bu süreçte kaliteli uykular ve yatak odasının havalandırılarak serinletilmesi, vücut sıcaklığının arttığı bir dönem olduğundan rahatlatıcı olacaktır.

Yükselen Vücut Isısı

Değişen hormon seviyeleri nedeniyle hamilelik döneminde vücut ısısı her zamankinden yüksek olabilir. Bu süreçte su tüketiminizi artırabilirsiniz.

Göğüslerde Büyüme, Ağrı ve Karıncalanma

Hamileliğin 4. ve 6. haftalarında göğüslerde değişiklikler ortaya çıkabilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle memede hassasiyet artabilir, şişlik ve karıncalanma hissedebilirsiniz. Bu durum genellikle vücudunuzun hormonlara uyum sağlamasının ardından ortadan kalkar. Meme başı ve meme değişiklikleri de 11. haftada ortaya çıkabilir. Hormonlar göğüslerinizin büyümesine neden olur. Göğüs ucu etrafındaki alan, daha koyu bir renge dönüşebilir ve daha büyük görünebilir.

Sık İdrara Çıkma

Hamileliğin başladığı sırada vücudunuz pompaladığı kan miktarını artırır. Bu, böbreğin normalden daha fazla sıvı işlemesine ve mesanenizde daha fazla sıvı birikmesine neden olur. Hamilelik boyunca sık idrara çıkma ihtiyacı veya idrar kaçırma durumları yaşanabilir.

Şişkinlik ve Kabızlık

Adet döneminin semptomlarına benzer şekilde, hamilelikte şişkinlik ve kabızlık oluşabilir. Bu, sindirim sisteminizi de yavaşlatabilecek hormon değişikliklerinden kaynaklanır. Sonuç olarak, kabızlık nedeniyle şişkinlik hissedebilirsiniz.

Baş Dönmesi

Çoğu durumda, yüksek veya normal kan basıncı gebeliğin erken evrelerinde düşecektir. Kan damarlarınız genişlediğinden bu da baş dönmesi duygularına neden olabilir. Hamilelik belirtileri yaşadığınız dönemde, baş dönmesini önlemek için düzenli olarak yeterli su içmeyi ve sağlıklı atıştırmalıkları yanınızda bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Oturduğunuz yerden kalkarken yavaşça kalkmak baş dönmesini önleyici olacaktır.

Hafif Kanamalar

Hormon artışıyla birlikte hafif kanamaların meydana gelmesi, bazen adet kanamasıyla da karıştırılan ilk belirtiler arasında yer alır. Pembe veya kahverengi olarak iç çamaşırında rastlanabilecek bu hafif kanamalara bel veya kasıklardaki regl ağrısına benzer kramplar eşlik edebilir.

Kokulara Karşı Duyarlılık

Özellikle hamileliğin ilk üç aylık döneminde yaşanan koku duyarlılığı, genel olarak karşılaşılan en erken gebelik belirtisidir. İlk üç aylık dönemde koku duyarlılığı hakkında çok az bilimsel kanıt vardır. Ancak, koku hassasiyetinin bulantı ve kusmayı tetikleyebildiği gözlemlenmiştir.

Aşerme

Bazı kadınlarda adet gecikmesinden önce de beliren aşerme durumu, hamilelik belirtilerinde yaygın olarak görülür. Belirli yiyecekler aşırı derecede yemek istenirken bezen de ağızda beliren ve metalik tat olarak tanımlanan bir durum yaşanır ve önceden çok sevilen yiyeceklerden tat alınmaz.

Kilo alımı

Hamilelikte kilo alma, ilk üç aylık döneminizin sonuna doğru daha yaygın hale gelir. İlk birkaç ayda yaklaşık 1 ile 4 kilo arasında artış olabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde kalori gereksinimleri normalde olduğundan daha fazla farklılık göstermez ancak hamilelik ilerledikçe artar.

Mide Ekşimesi

Hormonlar midenizle yemek borusu arasındaki kapağın gevşemesine neden olabilir. Bu durum mide asidinin sızmasına ve mide ekşimesine neden olabilir. Bir defada daha büyük porsiyonlar yemek yerine, günde birkaç küçük öğün yiyerek hamilelikte yaşanabilecek mide ekşimesini önleyebilirsiniz. Yemek yedikten hemen sonra uzanmak yerine en az bir saat dik pozisyonda oturmak hamilelik belirtileri sırasında mide ekşimesini önleyen diğer çözümlerden biridir.

Baş Ağrısı

Hamileliğin başlarında, hormonal değişikliklerin neden olduğu artan kan dolaşımı, baş ağrılarını tetikleyebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.