Doğuma hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler
Hamilelik yaklaşık 40 hafta sürer ve bu süre başlarda çok uzun gibi gözükse de, son haftalara gelindiğinde hazırlanmak için yeterince zamanınız olmadığını düşünmeye başlayabilirsiniz. Verimli bir planlamayla doğuma hazırlanmak hem psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak hem de doğumdan sonraki hayatınıza alışmanızı çok kolaylaştıracaktır.
Güvendiğiniz bir uzmanla çalışın
Doktorunuz hamileliğiniz boyunca belirli aralıklarla görüşeceğiniz ve süreç ile ilgili sizi bilgilendirecek ilk kişidir. Bu süreçte güvendiğiniz ve iyi iletişim kurabildiğiniz biriyle çalışıyor olmanız oldukça önemli. İlk görüşmenizde aklınıza takılan soruları sorabildiğiniz, hamileliğiniz ilerledikçe sizi doğru yönlendireceğini bildiğiniz ve ihtiyaçlarınıza saygılı bir uzmanla görüşmek, doğumda da kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacak ve doğumunuzu pozitif yönde etkileyecektir.
Doğum yapacağınız yeri görün
Birçok hastane, uygun zamanlarda doğum ünitelerini görmenize izin verebilir. Hastane personeli ile görüşerek kalacağınız odayı ve doğum sırasında bulunacağınız mekanı görmek isteyebilirsiniz. Böylece büyük gün geldiğinizde ortamı yabancılamayacak ve daha rahat edeceksiniz.
Doğuma hazırlık eğitimi alın
Günümüzde doğuma hazırlık eğitimlerine ulaşmak artık çok kolay. Devlet kurumlarında ücretsiz düzenlenen kurslara ya da özel eğitimlere katılabilir, bir uzmandan birebir eğitim almayı da tercih edebilirsiniz. Doğuma hazırlık eğitimleri hamilelik, doğum ve sonrası hakkında bilgilenmenizi sağlamasının yanı sıra, başka gebelerle de bir araya gelmenizi, aklınıza takılanları sorup tartışabilmenizi ve neticede daha özgüvenli hissetmenizi sağlayacaktır.
Hazırlıklarınızı planlayın
Doğuma hazırlanırken birkaç başlık altında planlama yapmanız gerekebilir. Evinizde yapacağınız değişiklikleri mümkün olduğunca erkenden tamamlayın, ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz eşyalar için de bir liste yapın ve bazılarını satın almak yerine çevrenizden temin edip edemeyeceğinize bakın. Tüm bu fiziksel hazırlıkların yanı sıra, psikolojik hazırlığınızı da ihmal etmeyin. Anne olmak ile ilgili kaygılarınızı ve endişelerinizi not edin, eşinizle paylaşın ve gerektiğinde bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.
Kendinize iyi bakın
İyi ve sağlıklı bir hamilelik için, her zamankinden daha dikkatli olmanız gereken bir süreçtesiniz. Beslenmenize özen gösterin, egzersiz yapın ve fırsat buldukça sosyalleşin. Hamile yogası veya pilates gibi çalışmalar hem fiziksel olarak güçlenmenizi sağlayacak, hem de sosyalleşmenize yardımcı olacaktır. Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmediğinizde işaretleri yabana atmayın ve gerektiğinde muhakkak yardım alın.