Hamilelikte Kilo Alımı – Kaç Kilo Alınır?

hamilelikte kilo alımı

Anne adayları hamilelik döneminde bebeklerinin yeterli beslenmesi ve gelişim serüveninin sağlıklı geçmesi konusunda hassastır. Bu yüzden de bebeğin beslenmesine önem verilir. Anne adayları bebeklerinin her an sağlıklı olması için beslenmelerine önem vermeye çalışır. Ancak bu süreçte anne adayları kendi kilolarını görmezden gelecektir. Tabii ki de  hamilelik döneminde kilo alınır. Ancak her kilo hamilelik dönemi için normal ve faydalı görülmemelidir. 

Normal aralıklardan fazla kilo alımı olursa doğum anı tehlikeye girebilir ya da anne adayının sağlığı olumsuz etkilenebilir. Hamilelikte kilo alımı bu yüzden normal aralıklarda olmalıdır.  Anne adayı hem kendisinin ve bebeğinin sağlığı için gerekli tüm vitaminleri düzenli olarak almalıdır. “Hamilelikte kaç kilo alınır?” sorusu anne adayına göre değişir.  Bazı kişiler çok kilo alırken bazı anne adayları da çok kilo almadan süreci tamamlar.

Anne adayları hamilelik sürecinde yağ ve şeker oranını korumalıdır. Meyve sebze ve kuruyemiş gibi birçok besini düzenli olarak tüketmelidir.  Gebelikte ilk aylarda kilo alımı yavaştır. Daha sonra  günden güne kilo alımı artar. Zayıf bir vücudu olan anne adayları 18 kiloya kadar alabilir. Kilolu bir anne adayı ise 6-8 kilo alırsa aynı sağlıklı doğum süreci devam edebilir.  Hamilelikte alınabilecek kilo oranına genel olarak bakmanın yanında aylık periyotlarda da dikkat etmek gerekiyor.  

Şimdi hamilelikte ay ay kilo alım sürecinde bakalım;

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kilo Alımı

Hamileliğin ilk üç ayı birinci trimester olarak adlandırılır. Bu süreçte bebek çok küçük boyuttadır. Yani anne adaylarının sadece kendi için beslenmesi yeterli olur. İlk üç ay genelde anne adaylar az kilo alır. Hamileliğin ilk aylarında 1-2 kilo alımı çok normal olacaktır.

Birçok anne adayı hamileliğin ilk üç ayında kilo almaz. Bu dönemde birçok anne adayında bulantı ve kusma sorunları yaşandığından kilo kaybı da görülebilir. Hamileliğin ilk üç ayında doktorunuz nişastalı ve yüksek kalorili yiyecekleri mide bulantısına iyi gelmesi için yemenizi önerebilir. Buna bağlı olarak birkaç kilo fazladan alabilirsiniz.

Hamileliğin İkinci 3 Ayında Kilo Alımı

Hamileliğin ikinci üç ayı ikinci trimester olarak adlandırılır. Bu dönemde bebek hızlı bir şekilde büyümeye başlar.  Hamilelikte kilo alımı başlangıcı hissedilebilir derecede ikinci üç ayda başlar.  Bu süreçte anne adayları bebeklerin büyüme hızına yetişerek kilo alması ve bebeğe enerji vermeye başlaması gerekir.  Bu dönemde anne adayları her hafta 500-750 gram arasında kilo almalıdır. İkinci üç ayda ortalama 4-6 kilo almak normal olarak kabul edilebilir.

Hamileliğin Son 3 Ayında Kilo Alımı

Hamileliğin son üç ayı üçüncü trimester olarak adlandırılır. Son üç ayda bebek artık daha hızlı kilo almaya başlar. Anne adayı bu dönemde haftalık 350-450 gram arasında kilo alabilir. Yani hamileliğin son üç ayında 3-5 kilo arası alınması normal olarak kabul edilebilir. Bazı anne adaylarının karın bölgesinde yer kalmaması sebebiyle hamileliğin dokuzuncu ayında aynı kiloda olmaları ya da 1-2 kilo vermeleri normal olacaktır.

pembe çiçekli hamile elbisesi

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Kaç Olmalı?

Gebelikte ideal kilo alımı gibi bir kullanım ve beklenti yanlış olacaktır. Hamilelik sürecinin ilk başlangıcındaki kiloya göre anne adaylarının kilo alımı değişir. Her anne adayında ideal kilo alım hedefi vücut kitle endeksine bakarak belirlenir. Vücut kitle endeksine göre ideal kilo alımı genel olarak şu değerlerde önerilir;

  • 18.5 değerinden düşük olan vücut kitle endeksine sahip anne adayları düşük kiloyla hamilelik sürecine girer. Bu kişiler hamilelik sonuna kadar 13-18 arasında kilo almalıdır.
  • 18.5 ile 26 aralığında vücut kitle endeksine sahip olan anne adayları ortalama kilo değerinde hamileliğe başlamış kabul edilir. Hamilelik sürecinin sonuna kadar 11-16 arası kilo alabilirler.
  • 26 ile 29 arasında vücut kitle endeksine sahip olan anne adayları kilolu olarak hamilelik sürecine başlamıştır. Bu kişiler hamilelik sürecinde 7-11 arasında kilo alabilir.
  • 29 değerinden yüksek olan vücut kitle endeksine sahip anne adayları da kilolu hamile kalmış kabul edilir. Bu kişiler hamilelik boyunca 6-8 kilo alabilir. Kilo alımında üst sınır için doktorlar anne adaylarına tavsiyede bulunur.

Hamilelikte Kilo Kontrolü Yapılır mı?

Hamilelik boyunca anne adayları kilo hedeflerine uymakta zorlanabilir.  Çünkü bazı haftalarda anne adayları çok daha iştahlı olacaktır. Bu süreçte kendilerini tutamayabilir ve kilo hedeflerinden sapabilirler.  Bazı haftalarda ise anne adaylarında mide ve hazımsızlık problemleri görülür. Bu dönemlerde ise beslenme daha zorlu bir süreç olacak.

Anne adayları toplam kilo alım hedefini tutturduğunda ve ortalama kilo alım hızını koruduğunda bir sorun görülmez.  Asıl önemli olan süreç annelerin genel hedefi koruyabilmelidir. Anne adayları ellerinden geldiğince hamilelik döneminde kilo kontrolü yapabilir. Bunun için her gün tartılabilirsiniz.  Aynı saatte, aynı tartıyla, aynı ağırlıkta giysilerle tartılarak kilonuzu kontrol edebilirsiniz.

Hamilelikte Fazla Kilo Alınırsa Ne Olur?

Hamilelikte kilo alımı fazla olursa bazı sorunlar ortaya çıkabilir;

  • Fazla kilo anne adayında bel ve sırt bölgesinde varislere yol açabilir. Ayrıca halsizlik ve mide sorunlarına yönelik şikayetlerde artış görülebilir.
  • Yağ katmanları arttığı için bebeğe yönelik muayene ve ölçümler daha zor yapılabilir.
  • Erken doğum urumu gebelik şekeri ya da yüksek tansiyon riskini yükseltebilir.
  • Normal doğum yapamayacak irilikte bebeğiniz olabilir.
  • Sezaryen sonrası komplikasyonlar yaşanabilir.
  • Hamilelik sonrası kilo vermek zor olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.